| Tytuł: | Przyczyna poronienia? |
| Autor: | Agnes 8.9.2011, 10:44 |
| Ostatnio mam problemy w rodzinie. Przez co mam bardzo stresujący okres. A jestem w 2 miesiącu ciąży. Powiedźcie mi czy stres może być przyczyną poronienia? | |
Alkoholizm
Alkoholizm jest chorobą chroniczną. Oznacza to, iż stając się alkoholikiem pozostaje się nim do końca życia mimo odstawienia nałogu. Alkoholizm nie wynika z żadnej innej formy zaburzeń. Jest to przypadłość, która może przyczynić się do powstania wielu innych, które będą w takim wypadku chorobami wtórnymi.
Narkomania
Od środków odurzających nie mogą się obejść młodzi ani dorośli. Narkomania nie wybiera i wpaść w jej pułapki może każdy, nie tylko nastolatek pochodzący z patologicznej rodziny. Coraz częściej w uzależnienia popadają ludzie zamożni, którzy zaczynają od substancji pozwalających wydajniej pracować, a kończą w ośrodkach odwykowych.
Fobia
Istnieje specjalna klasyfikacja zaburzeń psychicznych zwana DSM IV. Ta klasyfikacja dzieli fobie na fobię społeczną i fobie specyficzne. Przykładami fobii specyficznych są fobie przed: obiektami, krwią, zranieniem, zwierzętami, sytuacjami społecznymi, chorobami, śmiercią, itp.