Stres

stres_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Stres w pracy

Tytuł:Jakie są wasze metody walki ze stresem?
Autor:Katarina50
12.5.2010, 04:52
Czy umiejetność poradzenia sobie ze stresem jest cenną umiejętnością? Czy znajomośc technik autorelaksacyjnych pomogłaby Wam w pracy? Doda Mysle ze mnie by to bardzo pomoglo, takie techniki relaksacyjne... Niektorzy z nas nie potrafia rozladowac swojego stresu, bo nikt ich tego nie nauczyl. Dlatego organizm dopomina sie o to sam na poziomie "neuronowym", czyli wystepuja jakies placze, albo z kolei agresywne zachowania. Stres nie rozladowany prowadzic moze do zaburzen psycho-somatycznych a nawet do depresji...

Tytuł:Stres w pracy
Autor:Paolo
A przeciez to takie proste, znalezc sobie cos w czym znikniemy na chwile przed tym chwilowo brutalnym dla nas swiatem. Na przyklad wlasne hobby, co wcale nie musi oznaczac nie wiadomo czego.. Moja ciocia odstresowuje sie przy ukladaniu puzzli. Kupuje je albo pozycza. bardzo duze, 5 tys. elementow. A potem uklada sobie przy muzyce i dla nikogo "jej nie ma"...

Tytuł:Jakie są wasze metody walki ze stresem?
Autor:gwiazdeczka:)
A ja na przyklad lubie sport i wole sobie pobiegac albo pojezdzic na rowerze, bo to mi dobrze robi i kiedy jestem juz tak ogromnie fizycznie zmeczona to czuje jak staje sie bezgranicznie szczesliwa i problemy na chwile staja sie jak ziarenko piasku, stresujaca sytuacja w pracy odplywa bez echa a ja jestem piekna i madra i moge wszystko...

Tytuł:Stres w pracy
Autor:Madziulek30
Generalnie uwazam ze to co odstresowuje to musi byc cos innego niz na co dzien robimy. Jesli ktos pracuje fizycznie niech odpoczywa biernie, jesli pracuje "przy biurku" to niech wybierze sie pocwiczyc, obojetnie co, cos do czego czuje nawet lekki pociag (plywanie, fitness,biegi, tenis, rower, xxx...:-))

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

stres_ciekawostki

Ciekawostki

Alkoholizm
Alkoholizm jest chorobą chroniczną. Oznacza to, iż stając się alkoholikiem pozostaje się nim do końca życia mimo odstawienia nałogu. Alkoholizm nie wynika z żadnej innej formy zaburzeń. Jest to przypadłość, która może przyczynić się do powstania wielu innych, które będą w takim wypadku chorobami wtórnymi.

Czy wiesz, że...

Narkomania
Od środków odurzających nie mogą się obejść młodzi ani dorośli. Narkomania nie wybiera i wpaść w jej pułapki może każdy, nie tylko nastolatek pochodzący z patologicznej rodziny. Coraz częściej w uzależnienia popadają ludzie zamożni, którzy zaczynają od substancji pozwalających wydajniej pracować, a kończą w ośrodkach odwykowych.

Polecamy

Fobia
Istnieje specjalna klasyfikacja zaburzeń psychicznych zwana DSM IV. Ta klasyfikacja dzieli fobie na fobię społeczną i fobie specyficzne. Przykładami fobii specyficznych są fobie przed: obiektami, krwią, zranieniem, zwierzętami, sytuacjami społecznymi, chorobami, śmiercią, itp.

Archiwum

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Pyralgina działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspakajająco i przeciwwysiękowo. Możemy ją kupić zarówno w formie tabletek jak i saszetek o smaku pomarańczowym. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w ośrodkowym układzie nerwowym.