| Tytuł: | stres z wyboru |
| Autor: | iwonka 20.5.2010, 14:27 |
| Jak stworzyć balans i harmonię w życiu pełnym stresu? Od 5,000 lat mistrzowie jogi stwierdzają, że jakość życia zależy od naszych wyborów i zalecają kilka zasad, którymi powinniśmy się kierować na co dzień, aby życie wypełniała radość, a nie stres. Pięć podstawowych zasad to pozytywne emocje, związki oparte na miłości, zbalansowana dieta, dostateczna ilość snu i odpoczynku oraz codzienna rutyna, która daje nam poczucie bezpieczeństwa. Czy Waszym zdaniem taki styl życia jest możliwy w 21 wieku? Co stoi na przeszkodzie aby tak żyć? Zachęcam do podzielenia się Waszymi refleksjami. Pozdrawiam serdecznie, Iwona | |
| Autor: | laszkoni 20.5.2010, 14:28 |
| Przyczepię się do słów .. joga nie może mówić o pozytywnych emocjach, bo takich nie ma:) Są tylko przyjemne i mniej przyjemne, ale wszystkie emocje są częścią nas samych a więc wszystkie są dobre, więc pozytywne emocje to wszystkie emocje smile. Możemy budować harmonię w naszym życiu w dzisiejszych czasach. Trzeba tylko być otwartym na techniki .. również wschodnie. Smutne jest jednak to, że w dzisiejszych czasach jogę ćwiczy się z trenerką, która wie co to hi-low-combo, ale nie bardzo ma pojęcie czym jest joga. Trzeba sporo już wiedzy aby dobrze wybrać .. lub znajomego, który wie co poleca. | |
| Autor: | 6.7.2010, 09:00 |
| Złość i gniew nie są negatywnymi emocjami, a jedynie nieprzyjemnymi. Nienawiść do siebie .. hmm .. może jednak to nie jest emocja. Emocją jest złość czy nienawiść. Skierowana na siebie? ok .. ktoś musi być celem. Nie ma ludzi, którzy nie czują takich emocji. Każdy czasem coś takiego czuje. Wypierając je, zaprzeczając im, choćby przez określanie ich jako złe i negatywne, zaburzasz harmonię w sobie .. jestesmy jak jin i jang... Jesteśmy dobrem i złem. Trzeba zaakceptować wszystkie swoje emocje, aby znaleźć równowagę .. a jak zaakceptujesz zapytasz się wtedy: co to ta nienawiść, złość itd .. czasem jednak wydaje mi się, że jest to stan nie osiągalny przez ludzi zachodu:) warto jednak nauczyć się technik ... bo łatwiej nam rozpuścić te emocje .. smile Poza tym dodam, że większość terapeutów wytłumaczy Ci, że nie ma negatywnych emocji ... smile tak to już jest .. często obarczamy negatywnym wydźwiękiem emocje, które są nam niewygodne, które chowamy za kurtyną .. przede wszystkim te, z którymi sobie nie radzimy. Polecam książkę \\\"Żyć w rodzinie i przetrwać\\\" Autor: Robin Skynner, John Cleese. Dodatkowo jeśli jesteś osobą, która chce się rozwijać możesz odkryć jakie emocje są za Twoją kurtynąsmile Polecam:) | |
| Autor: | 31.8.2010, 12:31 |
| O wielkie dzięki smile Już zanotowałam. Jestem bardzo ciekawa tej książki smile Napiszę jak przeczytam. A jak podobała Ci się książka Katarzyny Miller i Ewy Konarowskiej \\\"Chcę być kochana, tak jak chcę\\\"? Mnie totalnie pochłonęła po pierwszych 3 zdaniach... i na każdej stronie w zasadzie odnajdywałam siebie... xxx. lakszmi, jesteś buddystką? | |

Alkoholizm
Alkoholizm jest chorobą chroniczną. Oznacza to, iż stając się alkoholikiem pozostaje się nim do końca życia mimo odstawienia nałogu. Alkoholizm nie wynika z żadnej innej formy zaburzeń. Jest to przypadłość, która może przyczynić się do powstania wielu innych, które będą w takim wypadku chorobami wtórnymi.
Narkomania
Od środków odurzających nie mogą się obejść młodzi ani dorośli. Narkomania nie wybiera i wpaść w jej pułapki może każdy, nie tylko nastolatek pochodzący z patologicznej rodziny. Coraz częściej w uzależnienia popadają ludzie zamożni, którzy zaczynają od substancji pozwalających wydajniej pracować, a kończą w ośrodkach odwykowych.
Fobia
Istnieje specjalna klasyfikacja zaburzeń psychicznych zwana DSM IV. Ta klasyfikacja dzieli fobie na fobię społeczną i fobie specyficzne. Przykładami fobii specyficznych są fobie przed: obiektami, krwią, zranieniem, zwierzętami, sytuacjami społecznymi, chorobami, śmiercią, itp.